Mitä tulee ottaa huomioon, kun tilaa vaatteita netistä

by admin

Internetistä voi nykyään tilata mitä vain ruoasta kiinalaiseen tilpehööriin. Yksi suosituimmista tilauskohteista ovat kuitenkin vaatteet, joita voi tilata ympäri maailmaa, ja useimmiten vaatteilla on vielä palautusoikeus, jos tuote ei olekaan sopiva tai syystä tai toisesta haluat sen palauttaa. Eri asia kuitenkin on tuleeko tavara perille, tai jos tulee, saako sitä mitä tilaa, ja ottaako tulli osansa. Siksi kannattaakin ottaa huomioon seuraavia käytännön asioita vaikkapa farkkuja netistä tilattaessa.

1. Tuontirajoitukset

Ensinnäkin tilattaessa netistä kannattaa pitää mielessä erilaiset tuontirajoitukset. Useimmiten yli tietyn summan tai painon ylittävästä kuormasta saattaa joutuakin maksamaan ekstraa tullissa. Otettakoon esimerkkinä Kiinasta tuotu tavara. Kun tilaat Kiinasta tavaraa, tuotteissa ei ole ALV:ia mukana. Täten tulli ottaa yhteyttä, kun tavaraa saapuu EU:n ulkopuolelta, jos kyseessä on yli 22 euron paketti. Alle 22 euron vaatepaketit ovat siis vero- ja tullivapaata riistaa, eli käytännössä paketin pitäisi tulla suoraan lähipostiisi tai postilaatikkoon. Siksi moni verkkokauppa pakkaakin monta tuotetta sisältävät tilaukset useampaan eri pakettiin, jotta yksittäinen paketti ei ylitä tuota kriittistä 22 euron rajaa. Yli 22 euron vaatepaketista aina 150 euroon asti joudut maksamaan ALV:n, eli 24 % mikäli paketti jää tulliin. Joskus paketit siis menevät suoraan postiin, eivätkä ”jää kiinni”. Yli 150 euron arvoinen paketti tilattuna Kiinasta tai EU:n ulkopuolelta maksaa ALV:n lisäksi tuontiveron, joka on yleensä alle 5%. Nykyään myös DHL perii maksua tullauksesta, joka ylittää vähintään 20 euroa. Monelle on tullut myös yllätyksenä se, että vaikka myyjän internetosoitteessa on esimerkiksi Saksaa tai Englantia tarkoittava tunnus, saattaa tavara tulla Intiasta, ja tällöin kyse ei ole Euroopan Unionin sisäisestä kaupasta, vaan tavara on niin sanotun kolmannen maan tuote. EU:n ulkopuolelta tulevia tavaroita koskee joukko tuontirajoituksia, joita myös valvotaan. Myös vaatteilta, kuten esim. vyö, jossa on käytetty uhnalaisten eläinten nahkaa, kuten krokotiilinnahka, vaaditaan lupa niin lähtömaasta kuin tullista. Monesti myyjät internetissä eivät kuitenkaan tätä kerro, ja luvan saaminen jälkikäteen on hyvin hankalaa. Kannattaa siis ensin miettiä tuleeko esim. Kiinasta tilattu vaate loppupeleissä halvemmaksi kuin kaupasta ostettu. Lisätietoja luvista antaa mm. http://www.tulli.fi

2. Vaatteiden laatu – Ovatko ne kooltaan ja ulkonäöltään sitä mitä tilaat?

Kiinassa valmistetaan sekä länsimaalaisen laadunvalvonnan alaisia tuotteita että kiinalaisen laadunvalvomattomuuden alla valmistettuja tuotteita. Esim. Eurooppaan myytäviksi menevissä aidoissa tuotteissa pitää olla C E-hyväksyntä, kun taas CE -merkintä yhteenkirjoitettuna on merkki feikistä tuotteesta. Etenkin vaatteiden tilaaminen Kiinasta on arvelluttavaa, sillä esim. vaatekoot ovat usein mitoitettu kiinalaisille, joten vaikka kuinka mittaat kokoa kotoa käsin netistä löytyviin koko taulukkoihin, voi mitat silti olla pielessä. Lisäksi tuotteet saattavat näyttää hyvältä verkkokaupassa, mutta joissakin saattaa esiintyä valmistusvirheitä. Realistisemman kuvan vaatteista saakin, jos lukee muiden asiakkaiden arvioita.

3. Vaatteiden palautus

Ostitpa sitten verkkokaupasta, joka valmistaa tuotteensa Kiinassa tai Euroopassa, tai Suomalaisesta verkkovaatekaupasta, pidä huoli, että vaatteilla on palautusoikeus, eikä palauttaminen tule liian kalliiksi. Joskus nimittäin käy niin, että tulee halvemmaksi olla palauttamatta vaatetta, varsinkin jos palautusmaa on Suomen ulkopuolella. Nimittäin silloin rahtikuluja ei yleensä hyvitetä vaatetta palauttaessa. Joskus jopa joudut maksamaan ekstraa rahtikuluista vaatteita palautettaessa! Lisäksi rahojen palautus vie aikaa. Yleensä kuitenkin Suomesta tilattaessa voit saada jopa laskun vaatteiden mukana, ja silloin sinun ei tarvitse maksaa mitään etukäteen netissä.

4. Tilauksen turvallisuus ja SSL-salaus

Jos päätät ostaa vaatteesi netistä, muista käyttää jotain turvallista maksutapaa, esim. PayPalia, sekä katsoa, että myyjät ovat saaneet hyvää palautteita osakseen. Muista myös SSL-salaus. SSL-salauksella tarkoitetaan protokollaa, jolla suojataan tietoliikennettä IP-verkkojen yli. Lähes poikkeuksetta maksuliikennepalveluiden tarjoajat suojaavat yhteyden omissa palveluissaan automaattisesti. Pidä siis huoli että palveluntarjoajan verkkosivusto on SSL-suojattu ettei luottokorttisi tiedot joudu vääriin käsiin.