Häät Helsingissä – vai jossain muualla?

by admin

Häät ovat suuri juhla, jonka viettämiseen kannattaa ja pitääkin satsata. Onhan avioliitto aina ainutlaatuinen, olkoon kyseessä sitten ensimmäinen, toinen tai vaikka kolmas avioliitto.

Juhlapaikka Helsingissä

Häiden järjestely aiheuttaa taatusti harmaita hiuksia niin morsiamelle, kaasolle kuin sulhasellekin. Tosin näistä kolmesta vaihtoehdosta yleensä morsian ja kaaso ovat ne, joilla harmaat hiukset lisääntyvät huomattavasti enemmän kuin sulhasella. Häiden järjestelyyn kuluu paljon aikaa, rahaa ja vaivaa. Muutamia asioita kannattaakin ottaa huomioon, kun häitä alkaa järjestelemään.

Valitse häiden viettoon sopiva paikka

Asutko kenties pääkaupunkiseudulla, mutta olet kotoisin muualta Suomesta? Kenties pikkuruisesta kyläpahasesta, jossa sukulaisesi edelleen asustelevat? Lieneekö olla mahdoton idea järjestää häät kotikylässä, jotta tunnelma olisi varsin kotoisa vai pitäisikö häät kuitenkin viettää suurkaupungin sykkeessä?
Niin, siinäpä varmasti pohdittavaa useammallekin pariskunnalle, joista ainakin toinen on muuttanut pienemmältä paikkakunnalta suurkaupunkiin. Asiaa kannattaakin pohtia syvällisemmin, koska molemmissa asioissa on varmasti puolensa miksi häät pidettäisiin joko kotikaupungissa tai nykyisessä asuinkaupungissa.

Hintaluokka

Sehän on varsin selvää, että Helsingissä kaikki, siis aivan kaikki on kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Jos siis varallisuutta häiden viettämiseen riittää ja on valmis valmistelemaan suurta päivää jo vuosia aiemmin, niin siitä sitten vain viettämään häitä Helsingissä.

Upea juhlatila

Jos taas kyseessä on hieman pienemmän budjetin suuri päivä ja naimahommiin lähdetään kovalla sykkeellä ja pienellä varoitusajalla, kannattaa suunnata muualle Suomeen. Helsingissä tilat juhlia varten ovat usein täyteen buukattuja jo vuosia ennen suurta päivää, kun taas muualla Suomessa paikan voi varata vuotta tai jopa vajaata vuotta aiemmin. Sama asia pätee kirkon varaamiseen. Vihkimisen voi varata usein ainakin kahden vuoden päähän, jos kyseessä on suuri ja suosittu kirkko. Helsingissä on varmasti turha edes kuvitella saavansa lempikirkkon aikaa ilman hyvää tuuria. Muualla Suomessa seurakunnat harvemmin antavat hääparin edes varailla kirkkoa paria vuotta aiemmin.

Vieraat

Asuuko suurin osa häihin kutsuttavista vieraista Helsingissä vai kentties muualla Suomessa? Jos suurin osa vieraista asustelee Helsingissä, kannattaa varmasti puoltaa häitä Helsingissä, jolloin vieraiden on helpompi saapua paikalle ja todennäköisemmin vieraat myös pääsevät paikalle.
Jos suurin osa kutsuttavista vieraista asuu muualla Suomessa, siinä tapauksessa muualla kuin Helsingissä vietettävät häät kuulostavat oikein hyvältä. Vieraat pääsevät todennäköisemmin paikalle eikä matkustusaikaa suurimmalle osalle vieraista tule kovinkaan paljoa.

hääjuhliin sopiva tila

Häiden viettopaikkaa valitessa kannattaa ajatella juurikin vieraiden matkustamista paikan päälle ja majoittumista. Onko mahdollista majoittua hotelliin ja voiko kenties tehdä yhteistyötä hotellin kanssa, jotta vieraille saa pienen alennuksen majoittumista varten? Entä matkustaminen ja itse paikkakunnalla liikkuminen?

Onko vieraiden helppo tulla paikalle esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä ja liikkua paikkakunnalla helposti julkisilla? Toki Helsingissä tämä varmasti onnistuukin, mutta jos häät vietetään esiemrkiksi pohjois-Suomessa? Pitkä matkustusaika voi verottaa erismerkiksi vieraiden töissäolemista ja sen vuoksi osa vierasita saattaakin jättää tulematta. Onko vieraille järjestetty ohjelmaa muutoinkin kuin hääpäiväksi? Millä vieraat pääsevät liikkumaan majoituspaikasta kirkolle ja juhlapaikalle helposti ja edukkaasti?

Monia asioita kannattaa ottaa huomioon valitessa paikkakuntaa häiden vietolle. Onhan jokainen kutsuttu vieras kuitenkin tärkeä hääparille ja haluavat jokaisen kutsutun myös saapuvan paikalle ja tehdä heidän olonsa varsin mukavaksi paikanpäällä.

Oma ajan käyttö

Häiden viettäminen kotikaupungissa vaatii myös hääparilta paljon, puhumattakaan tukijoukoista. Pitkien välimatkojen vuoksi hääparin olisikin hyvä suunnitella, miten aikoo itse toteuttaa kaiken suunnittelun etänä. Toki kotipaikkakunnalle pääsee aina matkustamaan töiden lomassa, mutta jos matka kestää useita tunteja, stressaa se hääparia varmasti enemmän kuin asuinpaikkakunnalla vietettävät häät. Hääparin kannattaakin pohtia miten järjestetään töiden ja muun hässäkän lomassa hääpaikan ja pitopalvelun valinta, kuka hoitaa koristeiden, vaatteiden ja kaiken muun raahaamisen hääpaikakkunnalle. Miten kaasojen ja bestmanien kanssa hoidetaan kaikki etänä hääpaikkakunnalle?

Häiden viettämistä kotipaikkakunnalla tai muualla ulkopaikkakunnalla kannattaa todella miettiä tarkkaan. Valinta tulee tehdä sen perusteella, mikä kullekin parille parhaiten sopii.

Hääparin onnea